IR diéta lépésről lépésre

Az IR diéta alapszabályainak megismerése után, nézzük meg, hogy miként is ültethetőek be az eddig ismeretek a valóságba. Szerintem nagyon fontos alaptétel a fokozatosság. Már csak azért is, mert a hirtelen változás és a rengeteg szabály sokaknak mentálisan megterhelő lehet. Nekem pl. az volt nagyon. Illetve a hirtelen teljes cukor megvonás sem hat valami jól az emberek többségére.
Amit elsőször javasolni szoktak, hogy kezd elhagyni az étkezéseidből a cukrot és e fehér lisztet. De ez sokkal nehezebb feladat, mint az ember hinné, mert cukor jóformán mindenben van, csak különböző neveken. Ezért érdemes egy kis füzetbe összeírni, hogy az élelmiszeripar mit nevez cukornak. Így volt az, hogy én, mint kezdő IR-es a kis füzetkémmel mentem vásárolni, és olvasgattam a címkéket, keresve milyen néven "rejtették" el a cukrot az adott termékben.
Ezzel el is érkeztünk a második fő tételhez: minden terméknek, amit meg akarsz venni, olvasd el az összetételét. Azért mert valamire az van írva hogy cukormentes (CM) vagy teljes kiőrlésű (TK), sajnos még közel sem biztos, hogy valóban az!!! Illetve ha ezeknek a kritériumoknak meg is felel, azt sem érdemes megvenni és elfogyasztani, aminek magas a CH és az azt tartalmazó cukor értéke.
A másik nagy harc az, amikor teljes kiőrlésű pékárut keresel. Bár egyre több helyen árusítanak ilyen terméket, ne higgyünk feltétlenül az elnevezésnek. Tessék kikérni a termék adatlapját, és ha ott nem azt látod, hogy legalább 70%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült a termék, vagy az első összetevője nem TK, akkor számodra az nem lesz megfelelő. Persze, ha van időd, energiád, süthetsz is magadnak, mert az a biztos. Én sokáig sütöttem, de egy idő után meguntam, ezért addig jártam, még meg nem találtam azokat a pékárukat, amit szívesen fogyasztok lelkiismeret-furdalás nélkül. Szerintem ezt a két dolgot érdemes az elején nagyon komolyan venni, és addig menni, amíg meg nem találjuk azokat a termékeket, amik igazán jó nekünk. Nekem legalábbis ez a két dolog adta meg az életmódváltás keretét.
Minden reklámtól mentesen: A spar TK kenyere, valóban teljes kiőrlésű, de pl. a zsömléje már nem az, hiába van úgy "reklámozva", maximum nyomokban TK lisztet is tartalmaz. A lipótiban kapható teljes kiőrlésű kifli, és zsömle szintén jó nekünk, illetve a tönkölykockájuk is. És néha lehet kapni baconös-sajtos péksüteményt, ami szintén rendben van számunkra. Ugyancsak a lipótiban a teljes kiőrlésű kenyér, a tönköly kenyér és a purpur kenyér is beilleszthető az IR diétába, csak én nem szeretem az ízüket valamiért, ezért nem is szoktam venni. De kipróbálni mindenképp érdemes. Én szoktam szeletelt kenyeret is venni, abból a ceres teljes kiőrlésű toast kenyér vált be. De minden csomagolt TK pékáruban ellenőrizzük le, hogy van-e benne cukor. Mert a legtöbbször erre sajnos nem figyelnek a gyártók, hogy valami egyszerre legyen teljes kiőrlésű és cukormentes, miközben külön-külön nem igazán van értelme a dolognak...