IR diéta kezdőknek #1 - alapszabályok

Amikor az eredményeinkkel eljutottunk endokrinológushoz, és "ítéletet" mondott, a diéta biztosan a kezelés részét képezi. Ez a bizonyos "160g-os szénhidrát diéta", ami inkább életmódváltás, mint diéta. Mivel az IR egy szénhidrát anyagcserezavar, ezért a lényege, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe a megfelelő időben. Eleinte nehéz lehet beletanulni a dolog mikéntjébe, ezért mindenképpen érdemes felkeresni egy dietetikust, aki egyénre szabva segít összeállítani a kezdő diétatervedet, elmagyarázni és megértetni a szabályokat, és időről időre az étkezési naplód által szépen beállítani az új életmódodat. Sokkoló lehet elsőre a sok információ és a változás, ezért érdemes lépésről lépésre változtatni.
Ez első és legfontosabb tudás, hogy értelmezni tudd, hogy mit is jelentenek azok a fogalmak, hogy "GYORS" és "LASSÚ" szénhidrát, valamint a "NEM SZÁMOLÓS" szénhidrát, és hogy az adott élelmiszereket, alapanyagokat hova soroljuk.
Abszolút a teljesség igénye nélkül:
Gyors szénhidrát az, aminek magas a glikémiás indexe, ezért gyorsan bontja le a szervezetünk. Sok inzulintermelés van szükség hozzá. Úgy fordítanám le, hogy azok az élelmiszerek, amik elfogyasztása után, hamar megéhezünk. Ez egyénenként eltérő lehet bizonyos szintig, ezért kell az étkezési napló, hogy megfigyeljük, mi hogyan reagálunk az adott élelmiszerre. Ide tartozik a legtöbb gyümölcs, az aszalványok, a fehérlisztes termékek, cukros termékek, tejtermékek, és minden, ami ténylegesen gyors kaja és "nasi".
Lassú szénhidrát az, aminek alacsony a glikémiás indexe, ezáltal nem emeli meg a vércukor szintet, normál mennyiségű inzulin termelés elég a feldolgozására, és szó szerint lassan szívódik fel a szervezetben. Ide tartozik a zöldségek jelentős része, a teljes kiőrlésű élelmiszerek, és a következő gabonafélék: barna rizs, bazamati rizs, hajdina, köles, zabpehely, bulgur, quinoa, amaránt.
Nem számolós szénhidrátnak hívunk néhány olyan zöldséget, amiben olyan kevés a cukor tartalom, hogy nincs értelme számolni, a benne lévő szánhidrát tartalmat, illetve a felvágottakat, és a húsokat nem számolós élelmiszernek tekintjük, ugyan ezen ok miatt.